Глаукома

  • 35.00лв.
  • без ДДС: 29.17лв.
  • Наличност:В наличност
  • Производител: ИК "Стено"
  • Модел: 954-449-137-6
Количество:

Клиничен справочник


СЪДЪРЖАНИЕ

Предговор

1. Въведение

2. Глаукомно увреждане

3. Класификация на различните видове глаукома

4. Рискови фактори

5. Патогенеза на глаоукомните увреждания

6. Диагностика на глаукомите

7. Терапия

8. Живот с глаукома

Допълнителни глави

Приложения

Азбучен показалецГлаукомата е относително често очно заболяване, което, ако не се лекува, води до слепота. Настоящата книга представя най-новите резултати от научните проучвания и клиничния опит по отношение на причините, последствията и възможностите за лечение на глаукома. Тя е насочена към хората, засегнати от заболяването, студентите, семейните лекари, както и към всички читатели с интереси в медицината.

Предговор
Глаукомата е сериозно заболябане, застрашаващо зрението на човека. Когато пациентът се сблъска с тази диагноза, неговата първа реакция е отчаяние. Не след дълго разбира, че има много други хора със същата съдба и е възможно да се живее, дори напълно нормално, със заболяването. Постепенно с приемането на болестта идва и желанието за повече информация за това състояние. Пациентът започва да иска да знае откъде произлиза заболяването, дали той самият е спомогнал за развитието му, дали промяната
в начина на живот би подобрила състоянието му и какви са възможностите за лечение. Тези въпроси са напълно разбираеми, защото глаукомата придружава пациената до края на живота му.
Най-подходящият партньор за дискусия е личният офталмолог. Добре е, ако се създаде близка, дългосрочна и основаваща се на доверие връзка между пациента и специалиста-офталмолог.
За съжаление много често времето за консултация е недостатъчно да бъдат обсъдени съществени детайли на такова комплексно заболяване като глаукомата, както и да бъдат представени в момента всички важни аспекти. И това е основното предназначение на настоящата книга. Естествено книгата не може да измести диалога между пациент и лекар, но тя би го допълнила и доразбила. В съдържанието са оставени квадратчета до всяка глава. Там лекарят може да отбележи важните за всеки пациент теми. Пациентът може да отдели време и да прочете цялата книга; най-вероятно определени теми ще останат неразбрани от първия прочит. Добре е при следващата визита пациентът да попита очния си лекар за неясните проблеми.
Желаното и необходимото количество информация за всеки пациент е различно. Някои се задоволяват само с кратко обяснение, което може да се намери в стандартни брошури, докато други се заравят в медицинската литература. Тази книга цели да създаде мост между професионалиста и любознателния читател.
Информацията, която обикновено се намира в професионалната литература, е редуцирана до съществото на проблема и е представена под формата на достъпно четиво.
Днес медицината се развива с изключително бързи темпове. Това означава, че някои части от изданието ще бъдат актуализирани; независимо от всичко основните познания за глаукомния процес няма да бъдат скоро променени. Ако прецени, че е необходимо или полезно, лекуващият лекар със сигурност ще даде на пациента информация за новостите, неупоменати в книгата.
Авторите се надяват, че настоящата книга ще разкрие клиничната картина на глаукомата пред пациенти, пред техните роднини и приятели, пред ангажираните с грижи към хора с глаукома и дори пред тези, които просто се интересуват от темата. Авторите са убедени, че по този начин ще помогнат на пациента да приеме по-добре диагнозата, да разбере лечението и да живее с болестта, наречена глаукома.

Януари 2001
Йозеф Фламер

Харектеристики
Автор(и) Йозеф Фламер , превод: д-р Антония Барбукова, д-р Светла Николова
Издател ИК "Стено"
Издание Първо българско
Година на издаване 2002
Размер А5
Обем 416 стр.
Тип корица Мека
Език Български

Напишете мнение

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър