Неонатология - Учебник за акушерки и медицински сестри

  • 20.00лв.
  • без ДДС: 18.35лв.
Quantity

Българската медицинска литература е в дълг към акушерките и медицинските сестри, които до момента не разполагаха с насочено към техните нужди, специализирано издание по неонатология. Именно това мотивира авторския екип от утвърдени наши специалисти и преподаватели, да разработи настоящия учебник, в опит да се запълни този дефицит. Неонатологията е дисциплина застъпена сериозно в програмите на всички висши медицински заведения, водещи обучение на акушерки и медицински сестри. За акушерките обучението по неонатология е особено сериозно и важно. За тях неонатологията (наред с акушерството и гинекологията) е не просто един от трите основни предмета, но и водеща област на бъдеща професионална изява.

Неонатологията като практическа дейност включва работа както със здрави новородени, така и сложната материя на интензивното лечение, провеждащо се в интензивните отделения и сектори за новородени деца. Тази дейност изисква добре подготвени и мотивирани кадри, запознати с нормалната адаптация, патологията, съвременните грижи и методи на лечение на новородените – обучение, започващо в студентските зали и продължаващо цял живот. 

Учебникът включва обща част, съдържаща основни въпроси на неонатологията: особености на здравото новородено и неговата средродова адаптация, терморегулация, хранене, съвременни акушерски грижи и др. Внимание е отделено на основните рискови групи новородени деца: недоносени, преносени, деца родени в асфиксия, както и на най-честите нарушения в обмяната на веществата.

Специалната част е посветена на патологията на новороденото дете, разгледана по органи и системи. Акцентирано е върху акушерските грижи и задачи при диагностиката и лечението на новородени с различна патология. 

Учебникът завършва с три приложения, описващи: основни манипулации в неонатологията; антропометрия и оценка на растежа чрез растежни криви; настоящия имунизационен календар на Р. България. 

Общо беше разбирането и старанието учебникът да съдържа базисната информация, касаеща новородените деца, поднесена на достъпен език, но и да отговаря на сложността на съвременната неонатологична практика и на нарастващите изисквания към знанията и уменията на акушерките и медицинските сестри. 

Надяваме се учебникът да служи добре както в основния курс по неонтология, така и за следдипломно усъвършенстване на акушерските и сестрински кадри.

Харектеристики
Автор(и) Боряна Слънчева СБАЛАГ „Майчин дом” - София Виктория Атанасова УМБАЛ „Д-р Г. Странски” - Плевен Даниела Авджиева-Тзавелла СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ Мария Атанасова СБАЛАГ „Майчин дом” - София Мария Средкова СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ Мая Кръстева УМБАЛ „Св. Георги” - Пловдив Ралица Георгиева СБАЛДБ „Проф. Ив. Митев” - София Савина Хаджидекова МУ - София Христо Мумджиев УМБАЛ „Проф. Ст. Киркович” – Ст. Загора
Издател Лакс Бук
Издание Първо издание
Година на издаване 2023
Размер 175х250 мм
Обем 330 стр.
Тип корица Мека корица
Език Български
Тегло 560 гр.

Напишете мнение

Моля впишете се или се регистрирайте, за да напишете мнение